top of page
  • Writer's pictureΣοφία Κουτρίδου

Ροδόχρους Νόσος & Διατροφή


Είναι μια χρόνια νόσος που σχετίζεται με τα τριχοειδή αγγεία του προσώπου, η Ροδόχρους νόσος παρουσιάζει έντονη ερυθρότητα στο αρχικό της στάδιο

Οι αληθινές αιτίες της Ροδόχρου ακμής είναι ελάχιστα κατανοητές, αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι δεν  είναι γενετικής φύσεως, δεν είναι μεταδοτική. Είναι πάρα πολύ πιθανόν να επιδεινώνεται και να πυροδοτείται από κακή εντερική λειτουργία αλλά η γενεσιουργός της αιτία είναι η κακή ποιότητα των τριχοειδών αγγείων του προσώπου.

ΤΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ 

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της Ροδόχρου ακμής και όσοι πάσχουν από αυτήν θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές πλούσιες σε ισταμίνη  και να περιορίσουν τα φαγητά που είναι πλούσια σε καρυκεύματα, το αλκοόλ και τη λήψη καφεΐνης. Επιπροσθέτως, η αποφυγή των ακραίων θερμοκρασιών βοηθάει στην αποφυγή διόγκωσης των τριχοειδών αγγείων

Υπάρχουν τέσσερις τύποι της ροδόχρου νόσου:

  • ERYTHEMATOTEL ANGIECTATIC ROSACEA (ETTR) Συχνό αιφνίδιο ερύθημα αλλά και σταθερό κεντρικό ερύθημα προσώπου. Μπορεί να παρουσιάστουν και ευρυαγγείες.

  • PAPULOPUSTULAR ROSACEA (PPR) Έντονο κεντρικό ερύθημα προσώπου, παροδικές βλατίδες ή/και φλυκταινίδια.

  • PHYMATOUS ROSACEA (PR) Επίμονο οίδημα προσώπου με υπερτροφία ιστών, ρινόφυμα και άλλες βλάβες.

  • OCULAR ROSACEA (OR) Οφθαλμική φλεγμονή (βλεφαρίτιδα/επιπεφυκίτιδα/δυσλειτουργία αδένων του Meibomius/χαλάζιο)

Ποια είναι η σκέψη πίσω από το να τρώει κάποιος σωστά;

Το έντερο είναι ένας κοίλος σωλήνας που τρέχει κατά μήκος του σώματος, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό, οπότε σκέψου το πεπτικό σύστημα ως το εσωτερικό του δέρματος σου.

Μια βακτηριακή ανισορροπία στο έντερο μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα και να επιδεινώσει συνθήκες όπως είναι η ροδόχρου ακμή. Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από φούσκωμα και γαστρενρτερικά προβλήματα και έχουν ροδόχρου ακμή, έχει φανεί πως υπάρχει μια σαφής συσχέτιση μεταξύ βακτηριακής υπερανάπτυξης και αυτής της κατάστασης του δέρματος.

Ορισμένα τρόφιμα, συχνά αντιβιοτικά, στεροειδή και αντιόξινα είναι μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να διαταράξουν την ευαίσθητη ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο και να οδηγήσουν σε υπερανάπτυξη κακών βακτηρίων και έλλειψη καλών βακτηρίων. ο εντοπισμός της αιτίας μιας βακτηριακής ανισορροπίας είναι το κλειδί για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ροδόχρου ακμής.

Πολλά τρόφιμα και ποτά ενεργοποιούν τη φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλείται από την πάθηση, όπως φλεγμονή, ερυθρότητα, διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία και πάχυνση του δέρματος.

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγεις;

  • Πικάντικα ή όξινα λαχανικά, όπως ντομάτες, καυτερές πιπεριές, καρότα, παντζάρια, μελιτζάνες, κρεμμύδια, ραπανάκια και σπανάκι

  • Ποτά όπως αλκοόλ και ζεστός καφέ ή τσάι , τα οποία μπορούν να διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και να συμβάλλουν στην ερυθρότητα του προσώπου

  • Τρόφιμα που απελευθερώνουν ισταμίνη, όπως τα εσπεριδοειδή

  • Η ζάχαρη που μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις και το ερυθρό της επιδερμίδας

  • Μπαχαρικά, όπως ginger, κύμινο, μαύρο πιπέρι και γαρύφαλλο (προκαλούν μία αντιφλεγμονώδη απόκριση)

  • Βοδινό κρέας

  • Θαλασσινά

ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΙΣΤΑΜΙΝΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ

όπως : τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη σοκολάτα, τις μπανάνες, τα σύκα, τις ντομάτες, το σπανάκι, τη μελιτζάνα, το συκώτι.

Ξινή κρέμα γάλακτος, Τυρί (εκτός cottage cheese),  Σοκολάτα, Βανίλια, σάλτσα σόγιας  εκχύλισμα μαγιάς (το ψωμί είναι εντάξει), Ξύδι, Μελιτζάν, Αβοκάντο, Σπανάκι,  φασόλια, μπιζέλια,  Εσπεριδοειδή, ντομάτες, μπανάνες, κόκκινα δαμάσκηνα, σταφίδες και σύκα, Λουκάνικα, Κετσαπ, Ψάρια κονσερβοποιημένα (τόνος, σολομός, σκουμπρί).

Ορισμένα τρόφιμα (ακόμα και τα τρόφιμα που είναι χαμηλή σε ισταμίνη) μπορούν να διεγείρουν την απελευθέρωση της ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα (ένα είδος κυττάρων του ανοσοποιητικού). Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν:

Μπανάνες-Ντομάτες-Φράουλες-Ξηροί καρποί-Φιστίκια-Οστρακοειδή-Σπανάκι-Ασπράδι αυγού-σοκολάτα.

Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να έχει ως εκ τούτου, άμεση επίπτωση στη ροδόχρου νόσου.

.

Ποια τρόφιμα πρέπει να επιλέγεις;

  • Λαχανικά όπως σπαράγγια, αγγούρια, γλυκοπατάτες, πράσινα φύλλα, κολοκύθες, μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλινο, μαρούλι, πράσινα φασόλια και κολοκυθάκια

  • Καταπραϋντικά μπαχαρικά όπως κόλιανδρο, κάρδαμο, σαφράν και μάραθο

  • Σολωμό: Τα ωμέγα-3s είναι μια υπερ-τροφή για αντιφλεγμονώδη και είναι απίστευτα για τη μείωση της ερυθρότητας

  • Κατσικίσιο τυρί: Μια καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά εύπεπτη και λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες

  • Γαλοπούλα ή κοτόπουλο

  • Ψάρι

  • Μη εσπεριδοειδή όπως τα σταφύλια, πεπόνια και το μάνγκο

  • Κουρκουμά

Καταπραϋντικά μπαχαρικά όπως το κόλιανδρο, το κάρδαμο, το σαφράν και ο μάραθος, όπως και όλα τα μη εσπεριδοειδή φρούτα βοηθούν συμπληρωματικά προς τη σωστή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη καθώς και οι σύνθετοι υδατάνθρακες οδηγούν σε μικρότερες εξάρσεις ροδόχρου ακμής το δέρμα, ενώ αντίθετα, οι τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, τα εξευγενισμένα σάκχαρα και τα κορεσμένα λίπη προκαλούν ανάφλεξη της φλεγμονή.

Συνολικά, η σύσταση είναι να καταναλώνεται μια διατροφή αποτελούμενη από 25% έως 35% φρέσκα λαχανικά, 25% έως 35% πρωτεΐνες (όπως το tofu, , τυρί cottage, ασπράδια αυγών και λευκό κρέας) και το υπόλοιπο ποσοστό απο κόκκους όπως: βρώμη, ψωμί σίτου, κριθάρι, granola, αμαράνθια, άσπρο ρύζι και ταπιόκα.

Τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη καθώς και οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες βοηθούν το δέρμα ενώ τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, τα εξευγενισμένα σάκχαρα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή της ακμής και της ροδόχρου ακμής.

Recent Posts

See All
bottom of page