top of page
  • Writer's pictureΣοφία Κουτρίδου

8 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να φροντίσεις την ψυχική σου υγεία.

Μείνε Δικτυωμένη


Μπορεί να ξαφνιάζει πολλούς ανθρώπους όταν μαθαίνουν ότι η κοινωνική δικτύωση είναι αποδειχτεί πως είναι ένας από τους σημαντικότερους προστατευτικούς παράγοντες απέναντι στην κατάθλιψη, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη.

Το αντίθετο της κοινωνικής δικτύωσης, ο κοινωνικός αποκλεισμός, έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, και μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχεις χιλιάδες φίλους ή μία τεράστια οικογένεια, απλά να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που εμπιστεύεσαι, με τους οποίους μπορείς να συνδεθείς και να επικοινωνήσεις.

Φυσικά, το να ζεις σε μία κακοποιητική ή τοξική σχέση (είτε αυτή είναι οικογενειακή, ερωτική ή φιλική) είναι πιθανό να είναι χειρότερο από το να είσαι μόνη.


Φαγητό και Διάθεση


Δυστυχώς, δεν είναι τόσο εύκολο όσο το ¨φάε αυτό, και όχι αυτό¨ όμως, υπάρχει μία πολύ δυνατή σχέση ανάμεσα στο φαγητό που τρώμε και στον κίνδυνο που διατρέχουμε να πάθουμε κατάθλιψη.

Η διατροφή που φαίνεται να υπερισχύει με σκοπό την μείωση του κινδύνου και πιθανώς και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, είναι η μεσογειακή διατροφή. Αυτή περιλαμβάνει:

Πολλά φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, όσπρια και δημητριακά και ελαιόλαδο.

Το μοτίβο της διατροφής δίνει σημασία σε πολιτισμικά και κοινωνικά στοιχεία, όπως το μαγείρεμα, την σωματική δραστηριότητα, την ξεκούραση, την παράδοση και τις τοπικές συνήθειες, την βιοποικιλότητα και την εποχή αλλά και την κοινωνικοποίηση - σημασία δεν έχει μόνο το τι τρώμε αλλά αξία έχει και πως το τρώμε.


Σταμάτα το Κάπνισμα


Το κάπνισμα χρησιμοποιείται συχνά από τους ανθρώπους για να αντιμετωπίσουν το stress, με μερικούς να λένε ότι τους βοηθούν να χαλαρώσουν.

Η νικοτίνη μπορεί όντως να προφανώς να προσφέρει μία σύντομη αίσθηση χαλάρωση που σε ξεγελά με την απελευθέρωση της ντοπαμίνης – όμως αυτό διαρκεί λίγο – και σε αφήνει με την αίσθηση ότι θέλεις και άλλο κάτι που οδηγεί στον εθισμό και σε λιγούρες.

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι υπάρχει μία ισχυρή σύνδεση μεταξύ καπνίσματος και αυξημένου κινδύνου κατάθλιψης.


Μείωσε το Αλκοόλ


Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα αλκοολούχο ποτό θα τους βοηθήσει να χαλαρώσουν. Ωστόσο, το να στηρίζεσαι στο αλκοόλ για να ξελαφρώνεις από οτιδήποτε σε βαραίνει μπορεί πραγματικά να σου προκαλεί το αντίθετο και να είναι η αιτία μιας άσχημης ψυχικής υγείας.

Το αλκοόλ μπορεί να δράσει:

ΑΜΕΣΑ - αλλάζοντας τα νευροσυστατικά τους εγκεφάλου και μειώνοντας τα απαραίτητα επίπεδα Βιταμίνη Β

ΕΜΜΕΣΑ – την επόμενη μέρα μέσω έντονου άγχους στην διάρκεια του hangover και παρεμβαίνοντας έτσι στην δουλειά, την ζωή και τις σχέσεις σου.


Βάλε σαν προτεραιότητα τον ύπνο


Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένο ύπνο, είτε πρόκειται για αϋπνίες, είτε για δυσκολία να μείνει κάποιος ξύπνιος, είτε δυσκολία να σηκωθεί νωρίς το πρωί. Μπορεί όμως να πάρει και μία άλλη τροπή και να οδηγήσει στην άρνηση ή αδυναμία κάποιου να «βγει» από το κρεβάτι του.

Την ίδια στιγμή, η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης και να επηρεάσει τα συμπτώματά της αρνητικά.


Κινήσου Κάθε μέρα


Η συχνή φυσική δραστηριότητα όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο απόκτησης κατάθλιψης και άγχους, αλλά βελτιώνει τον ύπνο, την ποιότητα ζωής και την αυτοεκτίμηση.

Βάλε στόχο να κινείς το σώμα σου με οποιονδήποτε τρόπο κάθε μέρα!

Εξάσκησε το Mindfulness.

Οι συνεδρίες που είναι βασισμένες πάνω στο Mindfulness και στην μείωση του stress χρησιμοποιούντα ως θεραπεία για συγκεκριμένα ψυχικά θέματα υγείας και σε αυτά περιλαμβάνεται το άγχος και η κατάθλιψη.

Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα που πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσει απλά την ψυχική του υγεία και ευεξία.

Σε ένα πολύ βασικό επίπεδο, το mindfulness απλά δίνει έμφαση στην τρέχουσα στιγμή και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή μας ζωή και χρειάζεται να σπαταλήσουμε πολύ από τον χρόνο μας.

Μερικές μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι:

⦁ Βαθιές αναπνοές

⦁ Body Scan

⦁ Ξέγνοιαστο περπάτημα

⦁ Διαλογισμός


Ζήτα Βοήθεια


Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα με την διάθεσή σου, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε βοηθήσουν και είναι σημαντικό να αναζητήσεις την βοήθεια ενός εξειδικευμένου επαγγελματία.


Υπάρχει μεγάλη προσφορά για τέτοιες υπηρεσίες στην Ελλάδα.

Γραμμή βοήθεια για την κατάθλιψη: 1034

Κλίμακα

Μονοπάτια ψυχικής υγείας – Γραμμή 11552

Ενημέρωση του πολίτικη για την ψυχική υγεία, τις υπηρεσίες και τα δικαιώματά του.

Ενημερωθείτε από το Δήμο σας για παροχή δωρεάν συνεδριών ψυχολογικής υποστήριξης






124 views0 comments
bottom of page