top of page
  • Writer's pictureΣοφία Κουτρίδου

Πως να συντηρήσω τα κιλά που έχασα;

Όταν καταφερετε την επιθυμητη απωλεια βαρους φροντιστε να ειστε προσεκτικη για να διατηρησετε τα κιλα που με τοσο κοπο καταφερατε να χασετε. Σας υποσχομαι οτι η διατηρηση θα ειναι παιχνιδακι. Το μονο που χρειαζεται ειναι η τηρηση μικρων συμβουλων διατροφικης συμπεριφορας που δεν ειναι καθολου αυστηροι και εγγυωνται τη σωματικη σας υγεια.


Επιλεξτε υγιεινα γευματα και σνακ

Επικεντρωθειτε κυριως σε τροφιμα χαμηλου ενεργειακου περιεχομενου και ταυτοχρονα υψηλης θρεπτικης αξιας, οπως φρουτα, λαχανικα και οσπρια. Τετοιες επιλογες ειναι πλουσιες σε φυτικες ινες, δινοντας το αισθημα του κορεσμου, βελτιωνοντας ταυτοχρονα την λειτουργια του πεπτικου συστηματος.Επισης, προσπαθηστε να εχετε ευγεστα και υγιεινα σνακ, οπως για παραδειγμα αποξηραμενα φρουτα, ξηρους καρπους, γιαουρτι με χαμηλα λιπαρα, μπαρες δημητριακων η κριτσινια ολικης αλεσεως. Ταυτοχρονα, περιοριστε τα λιπαρα και ιδιαιτερα τα κορεσμενα (μετριαζοντας την καταναλωση κοκκινου κρεατος και τυριων), καθως επισης τα γλυκα, το αλατι και το αλκοολ.


Σημαντικο ειναι να εχετε ποικιλια στη διατροφη σας, διοτι κανενα τροφιμο δεν προσφερει απο μονο του ολα τα θρεπτικα συστατικα.Μην παραλειπετε το πρωινο γευμαΕιναι το πιο σημαντικο γευμα της ημερας. Όταν το σωμα εφοδιαζεται με πρωινο, γεμιζει με ενεργεια μετα απο την πολυωρη νηστεια της νυχτας. Πολλες ερευνες εχουν δειξει οτι ατομα που καταναλωνουν πρωινο γευμα, εχουν περισσοτερες πιθανοτητες να διατηρησουν το επιθυμητο βαρος τους για μεγαλο χρονικο διαστημα.


Ένα πληρες πρωινο θα μπορουσε να αποτελειται απο δημητριακα ολικης αλεσεως με 1 ποτηρι γαλα και ενα φρουτο η ενα τοστ με γαλοπουλα βραστη και τυρι χαμηλων λιπαρων και ενα ποτηρι φρεσκοστημενος χυμος πορτοκαλι.


Προσεξτε το μεγεθος των μεριδων

Πρεπει να σημειωθει, οτι η μεγαλυτερη μεριδα φαγητου, οδηγει κατα μεσο ορο σε αυξηση 10% στη συνολικη ενεργειακη προσληψη, με αποτελεσμα να προσλαμβανουμε περιπου 200 θερμιδες επιπλεον την ημερα, που ισοδυναμουν με 10 κιλα παραπανω σωματικου βαρους τον χρονο.


Πινε αρκετο νερο

Έρευνες δειχνουν πως η καθημερινη καταναλωση νερου ωφελει στη σωστη απωλεια κιλων. Γι’ αυτο το λογο, φροντισε να πινεις τουλαχιστον δυο λιτρα νερο καθε μερα. Ειναι το αλφα και το ωμεγα μιας σωστης διατροφης.


Μη μενεις πεινασμενη/ος

Αν μειωσεις κατα πολυ την ποσοτητα φαγητου που καταναλωνεις, το μονο που θα καταφερεις ειναι να επιφερεις βλαβερες επιπτωσεις στο σωμα σου. Για να λειτουργησει σωστα ο οργανισμος σου χρειαζεται καυσιμα (δηλαδη φαγητο) ανα τακτα χρονικα διαστηματα. Όταν δεν γινεται αυτο, τοτε διασπα τους μυες και τους χρησιμοποιει για ενεργεια, με αποτελεσμα ο μεταβολισμος να επιβραδυνει τη διαδικασια της απωλειας λιπους. Μαθε να ακους το σωμα σου. Αν νιωθεις συνεχεια πεινασμενη, αυτο σημαινει οτι δεν τρεφεσαι σωστα


Προτιμησε το μαγειρεμενο φαγητο

Το πλεονεκτημα του να μαγειρευεις, ειναι οτι σου δινει τη δυνατοτητα να καθορισεις εσυ η ιδια πως θα προετοιμασεις ενα υγιεινο φαγητο. Να θυμασαι οτι η σωστη διατροφη απαιτει πρωτιστως καλο σπιτικο φαγητο.


Τακτικη σωματικη ασκηση

Ασκηθειτε τουλαχιστον 30 λεπτα ημερησιως. Δεν ειναι απαραιτητο η ασκηση να αποτελει καποια οργανωμενη φυσικη δραστηριοτητα. Κατεβειτε μια η περισσοτερες στασεις πριν απο τον προορισμο σας και περπατηστε η καντε εναν γυρο στο οικοδομικο τετραγωνο οταν βγαζετε τα σκουπιδια!


Υιοθετησε συνηθειες που διαρκουν μακροπροθεσμα

Η υγιεινη διατροφη δεν ειναι κατι παροδικο, αλλα τροπος ζωης. Αν αλλαζεις συνεχως τις διατροφικες σου συνηθειες, στο τελος θα κουρασεις τον οργανισμο σου. Αν καταφερεις και υιοθετησεις συνηθειες που διαρκουν μακροπροθεσμα, τοτε θα μπορεσεις να διατηρησεις ενα επιθυμητο βαρος για μια ζωη. Κοινως οχι σκαμπανεβασματα.


Παρακολουθησε την προοδο σου

Ειναι απαραιτητο να παρακολουθεις ανα τακτα χρονικα διαστηματα την πορεια του βαρους σου. Φροντισε να ζυγιζεσαι μια φορα την εβδομαδα, ιδια μερα και ιδια ωρα. Αποφυγε να ζυγιζεσαι καθημερινα, καθως το βαρος κυμαινεται λογω κατακρατησης νερου. Για να εχεις μια ακομα καλυτερη εικονα της προσπαθειας σου, μπορεις να απευθυνθεις σε εναν διαιτολογο για καταμετρηση του σωματικου λιπους (ιδανικα μια φορα τον μηνα).


Να θυμασαι οτι δεν χρειαζεται να κανεις ολες τις αλλαγες μαζι. Μια-μια τη φορα και θα πετυχεις τον στοχο σου.

135 views0 comments
bottom of page