top of page
  • Writer's pictureΣοφία Κουτρίδου

Πρωινό σε 5' με γιαούρτι & βρώμη (The Food & Soul Project)




Εσύ τρως πρωινό;


Μια παλιά ρήση λέει «Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος». Αυτή η παροιμία κρύβει μια μεγάλη αλήθεια. Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας και χαρίζει στον ανθρώπινο οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Εσύ; Τρώς Πρωινό?

Δυστυχώς, σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι, καθώς έχουν μια πολυάσχολη ζωή, παραλείπουν το πρωινό εντελώς. Αυτό είναι μια κακή διατροφική συνήθεια, καθώς στην ιδανική περίπτωση θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον το 25% των θερμίδων της ημέρας από το πρωινό, ικανό να τους εφοδιάσει σωστά για το ξεκίνημα της μέρας.

Έπειτα από τη «νηστεία» της νύχτας, ο οργανισμός έχει ανάγκη από ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά. Το πρωινό γεύμα, όπως αναφέρει και η αγγλική λέξη breakfast (break the fast = δηλαδή διακόπτω τη νηστεία), προσφέρει στον οργανισμό τη γλυκόζη που χρειάζεται.

Τα οφέλη

Ποιά είναι όμως ακριβώς τα οφέλη της συστηματικής κατανάλωσης πρωινού; Το βασικότερο είναι ότι παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για την έναρξη μιας παραγωγικής ημέρας.

Επίσης:Παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ώστε οι ημερήσιες ανάγκες σε αυτά να είναι κατανεμημένες σωστά μέσα στη μέρα.

Αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Μειώνει την όρεξη για μεγάλη ποσότητα φαγητού στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας και έτσι αποτρέπει την κατανάλωση ανθυγιεινών πρόχειρων τροφών. Ευρήματα πολλών ερευνών έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν πρωινό, τείνουν να έχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή για το υπόλοιπο της ημέρας και να διατηρούν φυσιολογικό βάρος. Επίσης άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό γεύμα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη (ασχέτως με την κατάσταση του σωματικού βάρους) και για αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης σε σχέση με όσους καταναλώνουν πρωινό.


Τι κάνουμε λοιπόν αν δεν έχουμε χρόνο; Μμμμ…φτιάχουμε πρωινό του 10λεπτου! Ναι!

Βάλε το ξυπνητήρι 10 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο και ξεκίνα τη ημέρα σου με ενέργεια!


Πρωινό με γιαούρτι και βρώμη σε 10 λεπτά.

  • Τι θα χρειαστείς…

  • Γιαούρτι πρόβειο

  • Σιρόπι αγάυης

  • Πίτουρο βρώμης

  • Ανανά ή ότι φρούτο θέλεις

  • 1 κ. γ τριμμένη κουβερτούρα

Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο!

Μπορούμε επίσης, να βάλουμε όλο το μείγμα στο moulti, να το πολτοποιήσουμε ελαφρά και να το φάμε σαν κρέμα.Το βάζουμε σε ταπεράκι που κλείνει αεροστεγώς…και φύγαμε!



Στην εκτέλεση της συνταγής μας βοήθησαν τα εξής προιόντα από την αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών Welcome stores Πετρίδης.


  • Tefal Chef Heritage 9cm

  • Tefal Masterseal fresh box

  • Moulimex Multi Red 3 blades





134 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page