top of page
  • Writer's pictureΣοφία Κουτρίδου

Φυτικά τυριά vs τόφου

Φυτικα τυρια


Τα γνωστα νηστισιμα ( φυτικα τυρια) κυκλοφορούν αυτο τον καιρο στα σουπερ μαρκετ. Να δουμε αν τελικα αξιζει τον κοπο.


Τα συστατικα ειναι βασικα:


  • Επεξεργασμενο αμυλο 

  • Φυτικα λιπαρα

  • Σταθεροποιητες 

  • αρωματικες υλες

  • χρωστικες 

  • αλατι. 

Δεν γνωριζουμε τι φυτικα λιπαρα ειναι αυτα και απο που προερχονται, ουτε αν περιεχουν τρανς. Αλλα αν κρινουμε απο την ετικετα τα μισα απο τα λιπαρα ειναι κορεσμενα, οποτε μαλλον δεν ειναι τοσο αθωο αυτο το λιπος. Φυτικα λιπαρα.. Θαρρω πως ανηκουν σε ετουτη την κατηγορια: τρανς λιπαρα-μαργαρινες-υδρογωνομενα φυτικα ελαια: παρεμποδιζουν βιοχημικες αντιδρασεις ζωτικης σημασιας στο σωμα.


Το αμυλο και το τροποποιημενο αμυλο προφανως δινει καποια οντοτητα στο προϊον, ομως μην ξεχναμε οτι συσχετιζεται με αυξημενη αποθηκευση λιπους. Θερμιδικα το τυρι αυτο περιεχει παρομοιες θερμιδες με τυρια χαμηλων λιπαρων, αλλα αυτο δεν εχει τοσο σημασια αν σκεφτουμε οτι το 70% των θερμιδων αυτου του τυριου προερχεται απο τα λιπαρα. 


Το υπολοιπο 30% προερχεται απο υδατανθρακες, δηλαδη, ναι καλα καταλαβατε αυτο το τυρι δεν περιεχει πρωτεϊνη.


Τοφου


Ποια η διατροφικη αξια του τοφου;


Τα 100 γραμμαρια τοφου εχουν μονο 110 θερμιδες!  Αλλα δεν ειναι μονο αυτο. Ειναι πολυ πλουσιο σε πρωτεϊνη. Περιεχει 15 γραμμαρια  πρωτεϊνης στα 100 γραμ. Τοφου. Και μιλαμε για πρωτεϊνη υψηλης βιολογικης αξιας σαν αυτες που βρισκουμε σε τροφιμα ζωικης προελευσης οπως το κρεας, τα πουλερικα, τα ψαρια, τα αβγα, το γαλα, το τυρι και το γιαουρτι. Ειναι καλη πηγη χαλκου, πλουσιο σε σεληνιο, ψευδαργυρο, και ισοφλαβονες. Ειναι χαμηλο σε λιπαρα και φτωχο σε χοληστερινη, ενω τα λιπαρα που περιεχει ειναι καλης ποιοτητας ω-3 λιπαρα οξεα που βρισκουμε και στα ψαρια. Επισης, αποτελει καλη πηγη ασβεστιου, καθως 100 γραμ τοφου μας δινουν πανω απο το 50% της συνιστωμενης ημερησιας ποσοτητας σε ασβεστιο. Περιλαμβανει βιταμινες του συμπλεγματος b αλλα και μαγγανιο.


Αν δοκιμασατε ποτε τοφου και περιμενατε οτι θα γευτειτε ενα ειδος τυριου, σιγουρα απογοητευτηκατε. Μπορει να αποτελει ενα αντικαταστατο του τυριου αλλα μονο στην οψη και λογω του τροπου παρασκευης του. Η γευση του και η χρηση του δε θυμιζει σε τιποτα τυρι.  Στην πραγματικοτητα προκειται για ενα σπογγωδες υλικο, το οποιο δεν εχει καμια απολυτως γευση αλλα απορροφα τις γευσεις των υπολοιπων υλικων της συνταγης.


Πως μαγειρευεται το τοφου;


Το πρωτο πραγμα που πρεπει να κανετε πριν το μαγειρεψετε ειναι να το τυλιξετε με μια πετσετα και να βαλετε πανω του ενα βαρυ αντικειμενο για να στραγγισει και να απομακρυνθουν τα περισσοτερα υγρα. Καλο ειναι αφου αφαιρεθουν τα υγρα του να φτιαξετε μια καταλληλη μαριναδα και να το αφησετε να μαριναριστει τουλαχιστον για 2-3 ωρες.

Μετα, μπορειτε να το κοψετε σε φετες η σε κυβακια και να το ψησετε για να το χρησιμοποιησετε σε σαντουιτς. Μπορειτε να το θρυμματισετε και να το μαγειρεψετε στο τηγανι μαζι με λαχανικα, σαλτσα σογιας η μπαχαρικα της αρεσκειας σας η να το ψησετε στο φουρνο μεχρι να αποκτησει ενα χρυσο χρωμα και στις δυο πλευρες.




101 views0 comments
bottom of page